Väline on ajassamme tärkeä viesti! Nuorten visuaalinen maailma ja sen mahdollisuudet ovat ilotulituksen lailla laajentuneet. Viestintätarpeemme eivät silti ole siirtyneet pelkästään digitaaliseen ja mobiiliin ympäristöön. Me Metropoliassa uskomme painetun median pitävän aina pintansa. Ihmiset eivät halua tuijottaa ainoastaan näyttöpäätettä eivätkä oppia vain tablettien avulla. Tarvitsemme niin arjen kuin juhlankin eri tilanteissa korkeatasoisia ja tyylikkäästi taitettuja painotuotteita.
Suomeen tarvitaan graafisen teollisuuden osaajia ja uusien teknologioiden soveltajia. Emme suostu siihen, ettei paperiteollisuusmaassamme olisi ajanmukaista painotekniikan korkeakoulutusta. Jotta ala olisi vetovoimainen nuorten silmissä, tarvitaan motivoivaa koulutusta, mielenkiintoisia uratarinoita ja näköaloja tulevaisuuteen.
Vain yhteistyöllä työelämän ja alan järjestöjen kanssa ala näkyy positiivisena mahdollisuutena ja vaihtoehtona opiskeluarjessa. Kansainväliset verkostot ja niiden avaaminen opiskelijoille ovat tärkeä osa houkuttelevien mielikuvien luomista, mutta myös ihan konkreettista oppimista alan käytännöistä.
Painovoimaa-hanke käynnistyi Metropoliassa vuonna 2018 esiselvityksellä. Tavoitteena oli saada tietoa alan osaamistarpeista ja kansainvälisten korkeakoulujen opetussuunnitelmien tämänhetkisistä trendeistä. Samalla siinä kartoitettiin graafisen tekniikan korkeakoulutuksen tulevaisuuden näkymiä sekä sitä, miten ja missä laajuudessa insinöörikoulutus kannattaa käytännössä toteuttaa.
FT, yliopettaja Tuire Ranta-Meyerin ja DI, lehtori Toni Spännärin Painovoimaa-selvitys toteutettiin Media-alan tutkimussäätiön ja C. V. Åkerlundin mediasäätiön tuella. Siihen tuottivat materiaalia myös kaksi Metropolian mediatekniikan opiskelijaa, Natalia Alm ja Lauri Lehto.
Raportin pohjalta käynnistettiin kolmivuotinen Painovoimaa-hanke, jolle rahoituksen myönsivät C.V. Åkerlundin mediasäätiö ja Media-alan tutkimussäätiö. Hankkeessa on systemaattisesti lähdetty toteuttamaan esiselvityksen tiekartan 2020–2022 toimenpiteitä:
• Kokonaan uudenlaisen koulutuskonseptin rakentaminen printtimedian ja pakkauspainatuksen sivuaineeksi
• 30–35 opintopisteen sivuaine ”Painotekniikan ja -tuotteiden modernit sovellukset” vapaasti valittavina opintoina Metropolian opiskelijoille
• 20–25 opintopisteen sivuaine kaikkien ammattikorkeakoulujen opiskelijoille
• 20–25 opintopisteen sivuaine kenen tahansa suoritettavaksi avoimen ammattikorkeakoulun kautta
• Alan vetovoimakampanja nuorille Metropolian elokuvaopiskelijoiden tekemien lyhytelokuvien ja animaatioiden avulla
• Opiskelijoiden opintomatkat alan korkeakouluihin ja messuille Stuttgartissa ja Münchenissä
• Hankkeen toimijoiden vierailut alan messuille, korkeakouluihin ja oppilaitoksiin Stuttgartissa, Münchenissä, Sunnessa
• Yhteistyö toisen asteen alan oppilaitosten Stadin ammattiopiston (Käpylä) ja Gradian (Jyväskylä) kanssa
• Sidosryhmäsuhteiden tiivistäminen Graafinen teollisuus ry:n ja alan yritysten kanssa
• Blogitekstien, kolumnien ja artikkeleiden kirjoittaminen alan lehtiin ja Metropolian Vuoropuheluja-blogiin
• Vuoden 2023 loppuun mennessä Metropoliasta sivuaineen kursseja suorittanut 133 opiskelijaa
• 20 muusta suomalaisesta ammattikorkeakouluista kursseja suorittanut 140 opiskelijaa
• Stadin ammattiopistosta ja Gradiasta kursseja on suorittanut 12 opiskelijaa
• Sidosryhmätilaisuus alan toimijoille tulosten esittelemiseksi
• Painovoimaa-sivuston uudistus ja selkeät polut opiskelumahdollisuuksista niin Metropolian ja muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijoille kuin työelämässä oleville
Painovoimaa-hanketta jatketaan Metropoliassa usean eri toimenpidelinjan mukaisesti.
Sivuaineopintojen tarjoamista ammattikorkeakouluopiskelijoille jatketaan niin, että Metropolian
opiskelijoille tarjotaan laajempi, lähiopetusta edellyttävä sivuaine (30–35 op) ja muille verkkopohjaiset opintojaksot (20–25 op).
Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnittelemat rahoitusmallin muutokset voivat kuitenkin johtaa siihen, ettei muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijoille voida tarjota opintoja muuten kuin avoimen ammattikorkeakouluopetuksen kautta. Tähän rahoitusmallin heikennykseen olisi hyvä vaikuttaa lausunnoilla, laajapohjaisella suhdetoiminnalla ja ministeriöön annetulla palautteella.
Yhteistyötä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten kanssa jatketaan, sillä niiden painoviestinnän opiskelijat ovat potentiaalisia ammattikorkeakouluopiskelijoita. Jo alan osaamista hankkineiden opiskelijoiden saaminen korkeakouluopintoihin on myös työelämän etu.
Tärkeä toimenpide ja samalla haaste on vakiinnuttaa painotekniikan ja -tuotteiden modernien
sovellusten sivuaine Metropolian koulutustarjontaan siinä vaiheessa, kun hanke on päättynyt.
+358 50 526 2002
tuire.ranta-meyer@metropolia.fi
Hämeentie 135 D, 00560 Helsinki